Loading...

30 November 2010

Cara Nak Lajukan Broadband Habis Limit



Salam semua blogger dan rakan seperjuangan di dalam dunia IT. Lama juga rasa tak updated blog ni.... huhuh... Tapi semua itu tak mematah kan semangat daku meneruskan blog ni sentiasa hidup sehingga ke usia tua ku... hahahaa.. lawak jer... Owh yer, waktu pagi, seperti biasa, saya berjalan dengan Mr. Google menjelajah dunia tanpa batasan dan menemui 1 bloggers kita yang aktif dan sesuatu yang menarik di dalam nya adalah seperti tajuk di atas... Ucapan Terima Kasih untuk Budak Botak kerana meminjam entri ini untuk di kongsi kan bersama....

Okeylah, kali ini saya akan share satu lagi trik yang menarik bagi anda pengguna broadband. Tapi yang pernah di cuba adalah di broadband celcom.. Untuk pengguna maxis atau seangkatan dengan telekomunikasi lain, saya belum mencuba.. saya harap anda yang ada tu, boleh lah mencuba yer... Yo, kita terus ke jalan cerita sebenar..... (Copy Paste from Budak Botak blog)... maaf yer budak botak!! hehehhe ... :)


Korang mcm Bdk Botak x? Gna broadband smpai tgh bulan pn dh abis limt. Sb broadband nie adik2 pon gna sama men game kt Facebook tue, jadi cpt la abis bandwidth tue. Msj mcm kt bwh ni tiap2 bulan Bdk Botak dapat. He3, korang kalo dapt msj cmni msti rasa x best kan? Bdk Botak xkisah pon dpt cmni sb maknanya duit broadband Bdk Botak bayar dh digunakan smpai abis.Maknanya lepas 5GB tu free la, ha3...

 Tgk la penggunaan Bdk Botak bulan nie. Yg dalam petak merah tue. Dh 6 GB lebih...

Cmna nk buat Celcom x leh kawal speed kita? Ok cmni caranya...

1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...

P/s: Utk yg dh lbih limit, kalo x jgn gna cara nie... Apa2 soalan bleh tanya kt bwh nie. Jadi x korang buat?

Sekali lagi ucapan syabas untuk Budak Botak mengenai entri ini.... Di harapkan perkongsian kali ini amat menyenang kan anda para pengguna broadband yang kehabisan limit.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan